Podvody s ovocem. Co to vlastně jíme za zvláštní jablka?

Co mají tato jablka asi za sebou?
 Zprávy 
10. května 2017 03:07 / Shutterstock
  8   5
Líbí se vám nablýskaná červená jablíčka v obchodech? Jak je možné, že všechno ovoce dostupné na prodejnách je v perfektním stavu? Za všechno platíme svou daň.
Nejnovější

Starostové poslali lidovce k šípku. Do voleb půjdou sami

Stejně jako i jiné potraviny, i ovoce a zelenina se chemicky balzamuje, namáčí v chemikáliích, voskuje a zaplyňuje. To proto, aby se zabránilo přírodnímu procesu zrání, klíčení a vydrželo vše čerstvé i po dobu několika měsíců. Popřípadě se dobarvuje tak, aby dorazilo na náš stůl v perfektním zralém stavu.

Když doma polejete navoskované červené jablíčko vroucí vodou, popřípadě ho namočíte do vody s octem, tak zjistíte, co vlastně jíte. Plody dovážené ze zahraničí cestují od pěstitele do přístavních skladů, odtud v přepravních kontejnerech do centrálních nákladních skladů, z těchto skladů do centrálních skladů řetězců, ze skladů řetězců do skladu obchodů, ze skladů obchodů na prodejní plochu a pak teprve na váš stůl.

Pokud má banán hnědé tečky (což je pouze na okraj pro naše tělo prospěšné), už si ho nekoupíme. Takže se musí dodat v určité barvě. Odstín barvy lze snadno u dodavatele objednat. Existuje 250 druhů banánů, ale my známe pouze tyto "upravované" druhy, které přežijí všechny strasti cest.

Prodlužování trvanlivosti teplotním rozdílem je ještě v pořádku. Banánové plyny obsahující ethylen, už tak v pořádku nejsou. Přírodní etylen není pro plod škodlivý. Vždyť už staří Egypťané využívali ethylen, který se po odtrhnutí uvolňuje z plodu sám, pro zrání ovoce v uzavřených prostorách. Dokonce v západní Evropě najdete někdy po otevření uzavřeného balení například s hruškami, malý čtvereček, který uvolněný ethylen pohltí, aby v tomto případě hrušky nezrály příliš rychle a neshnily. Proto se i dnes skladuje určité ovoce odděleně, pokud nechceme, aby nám například zmíněné banány dozrály předčasně. Problém je, že nejdůležitější roli při dozrání plodu by mělo hrát slunce, ne plyny.

A další nešvar? Moderní bio. I na bio-plody jsou používány postřiky. Pochopitelně bio-postřiky. Jenže takový bio-postřik, není zase až tak úplně bio. Chcete-li bio produkty, raději je hledejte od pěstitele ve vaší lokalitě, který například k obohacení půdy používá generacemi ověřená přírodní hnojiva, a ne bio-pokusné látky v granulované či postřikové formě.

Zcela evidentně tedy není bio, jako bio. S výjimkou ceny, pochopitelně!

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Slavnému českému herci zemřel tatínek, významný divadelník!

Styl

Triky, které zpomalí stárnutí a nestojí ani korunu

Dům a zahrada

Špatně udělaná sádrokartonová deska může praskat. Vyvarujte se nejčastějších chyb

1. Kevin ze Sám doma vyrazil na rande! Zdá se, že problémy s drogami jsou pryč

2. Štastná Patricie Solaříková: Je štíhlejší, krásnější a po uši zamilovaná!

3. To je pohled! Tereza Kerndlová ukázala své sexy tělo v plavkách!

4. Andrea Verešová vyšpulila zadeček: Menší tanga se už nevyrábí!

5. Hodně divoký anděl! Natalia Oreiro nahá na titulce časopisu pro pány!