دانلود فیلم دانلود فیلم اخبار فیلم و سریال دانلود آهنگ جدید خرید vpn خرید کریو خرید کریو خرید vpn خرید vpn Google

Podvody s ovocem. Co to vlastně jíme za zvláštní jablka?

Co mají tato jablka asi za sebou?
 Zprávy 
10. května 2017 03:07 / Shutterstock
  8   5
Líbí se vám nablýskaná červená jablíčka v obchodech? Jak je možné, že všechno ovoce dostupné na prodejnách je v perfektním stavu? Za všechno platíme svou daň.
Nejnovější

Čeští politici k vítězství Merkelové. Koho potěšilo a kdo je zklamán?

Stejně jako i jiné potraviny, i ovoce a zelenina se chemicky balzamuje, namáčí v chemikáliích, voskuje a zaplyňuje. To proto, aby se zabránilo přírodnímu procesu zrání, klíčení a vydrželo vše čerstvé i po dobu několika měsíců. Popřípadě se dobarvuje tak, aby dorazilo na náš stůl v perfektním zralém stavu.

Když doma polejete navoskované červené jablíčko vroucí vodou, popřípadě ho namočíte do vody s octem, tak zjistíte, co vlastně jíte. Plody dovážené ze zahraničí cestují od pěstitele do přístavních skladů, odtud v přepravních kontejnerech do centrálních nákladních skladů, z těchto skladů do centrálních skladů řetězců, ze skladů řetězců do skladu obchodů, ze skladů obchodů na prodejní plochu a pak teprve na váš stůl.

Pokud má banán hnědé tečky (což je pouze na okraj pro naše tělo prospěšné), už si ho nekoupíme. Takže se musí dodat v určité barvě. Odstín barvy lze snadno u dodavatele objednat. Existuje 250 druhů banánů, ale my známe pouze tyto "upravované" druhy, které přežijí všechny strasti cest.

Prodlužování trvanlivosti teplotním rozdílem je ještě v pořádku. Banánové plyny obsahující ethylen, už tak v pořádku nejsou. Přírodní etylen není pro plod škodlivý. Vždyť už staří Egypťané využívali ethylen, který se po odtrhnutí uvolňuje z plodu sám, pro zrání ovoce v uzavřených prostorách. Dokonce v západní Evropě najdete někdy po otevření uzavřeného balení například s hruškami, malý čtvereček, který uvolněný ethylen pohltí, aby v tomto případě hrušky nezrály příliš rychle a neshnily. Proto se i dnes skladuje určité ovoce odděleně, pokud nechceme, aby nám například zmíněné banány dozrály předčasně. Problém je, že nejdůležitější roli při dozrání plodu by mělo hrát slunce, ne plyny.

A další nešvar? Moderní bio. I na bio-plody jsou používány postřiky. Pochopitelně bio-postřiky. Jenže takový bio-postřik, není zase až tak úplně bio. Chcete-li bio produkty, raději je hledejte od pěstitele ve vaší lokalitě, který například k obohacení půdy používá generacemi ověřená přírodní hnojiva, a ne bio-pokusné látky v granulované či postřikové formě.

Zcela evidentně tedy není bio, jako bio. S výjimkou ceny, pochopitelně!

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Koptík už zase básní! Přitom slíbil, že Gregorovou nechá na pokoji!

Styl

Už jste slyšeli nebo dokonce zkoušeli molekulární kuchyni?

Dům a zahrada

Vtipné řešení, jak "pěstovat" v místnosti bez oken rostliny

1. Nejkrásnější dívkou Česka se stala Michaela Habáňová ze Zlína. Jak se vám líbí?

2. Ikonické krásky opět pohromadě! CINDY, CLAUDIA a NAOMI zářily na PŘEHLÍDCE!

3. Známá moderátorka leží doma v horečkách. Poznáte hvězdu TV Prima bez líčení?

4. Ostravu čeká módní události roku! Patronkou je Simona Krainová, ale těšit se můžete i na další krásky!

5. Stále okouzlující! Claudia Schiffer předvedla na prahu padesátky sexy tělo!