Pozor! Pochoutka, kterou jíme odjakživa, nám může způsobit rakovinu

Brambory opékat pěkně dozlatova
 Zprávy 
17. února 2017 03:15 / Shutterstock
  0   0
Každý z nás je jedl minimálně jednou v životě, někteří se jimi ládují každý den. Po této zprávě možná upravíte svůj jídelníček
Nejnovější

Předsedou Sněmovny se stal favorit ANO

Odborníci na zdravou výživu z britské vládní organizace Food Standards Agency přišli na to, že množství akrylamidu v našem organismu nám může způsobit smrtelnou nemoc. Akrylamid je látka, která vzniká při tepelné úpravě potravin obsahujících škrob. Ať už jde o opékání, grilování nebo smažení, akrylamid je hned na světě.

Znamená to, že jsou opékané brambory či topinky pro nás nebezpečné? Podle vědců nemáme podléhat panice. Nemusíme se prý vzdát ani oblíbených hranolků. Jediné, na co si máme dávat pozor, je, abychom brambory, či pečivo nespálili. Klíčová je prý barva. Nejlepší je opékat potraviny do zlatova.

Experti na zdravou výživu zároveň ujišťují, že pokud se nám přece jen podaří spálit škrobové potraviny, nic se neděje. Stačí spálenou část seškrábat, i tím prý zajistíme, aby se do našeho těla dostalo co nejméně akrylamidu.

Do jaké míry je akrylamid skutečně škodlivý? Internetová stránka bbc.com tvrdí, že když byla testovaným zvířatům dodávána tato chemická látka, tak to skutečně vedlo ke vzniku nádorů. Na základě těchto výsledků vědci předpokládají, že akrylamid podobně ovlivňuje i lidský organismus.

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Jiří Menzel je po operaci mozku!

Styl

Svařák, punč nebo grog? Připravte si nejoblíbenější zimní nápoje, co zahřejí

Dům a zahrada

Venkovní vánoční osvětlení udělá radost hlavně dětem. Jaké vybrat?

1. Překrásná herečka Jennifer Lawrence je opět sama!

2. Herečka Gwyneth Paltrow se zasnoubila!

3. Chrissy Teigen a John Legend čekají druhého potomka!

4. Priscilla Presley snad zastavila čas! Tahle herečka vůbec nestárne!

5. Krásná Ivanka Trump se ukázala bez make-upu!