Pozor! Pochoutka, kterou jíme odjakživa, nám může způsobit rakovinu

Brambory opékat pěkně dozlatova
 Zprávy 
17. února 2017 03:15 / Shutterstock
  0   0
Každý z nás je jedl minimálně jednou v životě, někteří se jimi ládují každý den. Po této zprávě možná upravíte svůj jídelníček
Nejnovější

Lidovci mají jasno. Do koalice půjdou se STAN a v čele strany zůstane Bělobrádek

Odborníci na zdravou výživu z britské vládní organizace Food Standards Agency přišli na to, že množství akrylamidu v našem organismu nám může způsobit smrtelnou nemoc. Akrylamid je látka, která vzniká při tepelné úpravě potravin obsahujících škrob. Ať už jde o opékání, grilování nebo smažení, akrylamid je hned na světě.

Znamená to, že jsou opékané brambory či topinky pro nás nebezpečné? Podle vědců nemáme podléhat panice. Nemusíme se prý vzdát ani oblíbených hranolků. Jediné, na co si máme dávat pozor, je, abychom brambory, či pečivo nespálili. Klíčová je prý barva. Nejlepší je opékat potraviny do zlatova.

Experti na zdravou výživu zároveň ujišťují, že pokud se nám přece jen podaří spálit škrobové potraviny, nic se neděje. Stačí spálenou část seškrábat, i tím prý zajistíme, aby se do našeho těla dostalo co nejméně akrylamidu.

Do jaké míry je akrylamid skutečně škodlivý? Internetová stránka bbc.com tvrdí, že když byla testovaným zvířatům dodávána tato chemická látka, tak to skutečně vedlo ke vzniku nádorů. Na základě těchto výsledků vědci předpokládají, že akrylamid podobně ovlivňuje i lidský organismus.

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Proč se moderátor Kraus chová jako arogant?

Styl

Kila navíc můžete opticky zamaskovat vhodným oblečením

Dům a zahrada

Kvalitu půdy vám pomůže určit i plevel

1. Ariana Grande uspořádá benefiční koncert v Manchesteru!

2. Seznamte se s nejvíc sexy ženou světa!

3. Těhotná Mašlíková dva měsíce před porodem stále posiluje!

4. Moderátorka Michaela Ochotská je jako vyžle! V plavkách předvedla tělo kost a kůže

5. Zamilovaná Vignerová prozradila, jakou trpí fóbií a našla prý na ní lék