خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Podvody s ovocem. Co to vlastně jíme za zvláštní jablka? • Zprávy / inStory.cz
 

Podvody s ovocem. Co to vlastně jíme za zvláštní jablka?

Co mají tato jablka asi za sebou?
 Zprávy 
10. května 2017 03:07 / Shutterstock
  8   5
Líbí se vám nablýskaná červená jablíčka v obchodech? Jak je možné, že všechno ovoce dostupné na prodejnách je v perfektním stavu? Za všechno platíme svou daň.
Nejnovější

První bojové nasazení na světě. Bombardéry F-35 zaútočily

خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Stejně jako i jiné potraviny, i ovoce a zelenina se chemicky balzamuje, namáčí v chemikáliích, voskuje a zaplyňuje. To proto, aby se zabránilo přírodnímu procesu zrání, klíčení a vydrželo vše čerstvé i po dobu několika měsíců. Popřípadě se dobarvuje tak, aby dorazilo na náš stůl v perfektním zralém stavu.

Když doma polejete navoskované červené jablíčko vroucí vodou, popřípadě ho namočíte do vody s octem, tak zjistíte, co vlastně jíte. Plody dovážené ze zahraničí cestují od pěstitele do přístavních skladů, odtud v přepravních kontejnerech do centrálních nákladních skladů, z těchto skladů do centrálních skladů řetězců, ze skladů řetězců do skladu obchodů, ze skladů obchodů na prodejní plochu a pak teprve na váš stůl.

Pokud má banán hnědé tečky (což je pouze na okraj pro naše tělo prospěšné), už si ho nekoupíme. Takže se musí dodat v určité barvě. Odstín barvy lze snadno u dodavatele objednat. Existuje 250 druhů banánů, ale my známe pouze tyto "upravované" druhy, které přežijí všechny strasti cest.

Prodlužování trvanlivosti teplotním rozdílem je ještě v pořádku. Banánové plyny obsahující ethylen, už tak v pořádku nejsou. Přírodní etylen není pro plod škodlivý. Vždyť už staří Egypťané využívali ethylen, který se po odtrhnutí uvolňuje z plodu sám, pro zrání ovoce v uzavřených prostorách. Dokonce v západní Evropě najdete někdy po otevření uzavřeného balení například s hruškami, malý čtvereček, který uvolněný ethylen pohltí, aby v tomto případě hrušky nezrály příliš rychle a neshnily. Proto se i dnes skladuje určité ovoce odděleně, pokud nechceme, aby nám například zmíněné banány dozrály předčasně. Problém je, že nejdůležitější roli při dozrání plodu by mělo hrát slunce, ne plyny.

A další nešvar? Moderní bio. I na bio-plody jsou používány postřiky. Pochopitelně bio-postřiky. Jenže takový bio-postřik, není zase až tak úplně bio. Chcete-li bio produkty, raději je hledejte od pěstitele ve vaší lokalitě, který například k obohacení půdy používá generacemi ověřená přírodní hnojiva, a ne bio-pokusné látky v granulované či postřikové formě.

Zcela evidentně tedy není bio, jako bio. S výjimkou ceny, pochopitelně!

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Trápení Hanky Reinders Mašlíkové: Co krásné moderátorce chybělo ke štěstí?

Styl

I kabelky podléhají módním trendům. Co letí letos?

Dům a zahrada

Štír je fascinující tvor, který přežije i v nejtvrdších podmínkách

1. Čechomor zahraje u Vágnera na Katlově

2. Poznáte nestárnoucího zpěváka?

3. Hvězda Ulice ukázala exotického přítele

4. Mahulena Bočanová vyráží na dovolenou s dcerou už na začátku sezóny

5. Iva Kubelková si v nové roli moc nezahrála. Dostala rovnou tři kulky