Podvody s ovocem. Co to vlastně jíme za zvláštní jablka?

Co mají tato jablka asi za sebou?
 Zprávy 
10. května 2017 03:07 / Shutterstock
  8   5
Líbí se vám nablýskaná červená jablíčka v obchodech? Jak je možné, že všechno ovoce dostupné na prodejnách je v perfektním stavu? Za všechno platíme svou daň.
Nejnovější

V podivné privatizaci OKD přituhuje. Kdo všechno se nakonec bude zodpovídat?

Stejně jako i jiné potraviny, i ovoce a zelenina se chemicky balzamuje, namáčí v chemikáliích, voskuje a zaplyňuje. To proto, aby se zabránilo přírodnímu procesu zrání, klíčení a vydrželo vše čerstvé i po dobu několika měsíců. Popřípadě se dobarvuje tak, aby dorazilo na náš stůl v perfektním zralém stavu.

Když doma polejete navoskované červené jablíčko vroucí vodou, popřípadě ho namočíte do vody s octem, tak zjistíte, co vlastně jíte. Plody dovážené ze zahraničí cestují od pěstitele do přístavních skladů, odtud v přepravních kontejnerech do centrálních nákladních skladů, z těchto skladů do centrálních skladů řetězců, ze skladů řetězců do skladu obchodů, ze skladů obchodů na prodejní plochu a pak teprve na váš stůl.

Pokud má banán hnědé tečky (což je pouze na okraj pro naše tělo prospěšné), už si ho nekoupíme. Takže se musí dodat v určité barvě. Odstín barvy lze snadno u dodavatele objednat. Existuje 250 druhů banánů, ale my známe pouze tyto "upravované" druhy, které přežijí všechny strasti cest.

Prodlužování trvanlivosti teplotním rozdílem je ještě v pořádku. Banánové plyny obsahující ethylen, už tak v pořádku nejsou. Přírodní etylen není pro plod škodlivý. Vždyť už staří Egypťané využívali ethylen, který se po odtrhnutí uvolňuje z plodu sám, pro zrání ovoce v uzavřených prostorách. Dokonce v západní Evropě najdete někdy po otevření uzavřeného balení například s hruškami, malý čtvereček, který uvolněný ethylen pohltí, aby v tomto případě hrušky nezrály příliš rychle a neshnily. Proto se i dnes skladuje určité ovoce odděleně, pokud nechceme, aby nám například zmíněné banány dozrály předčasně. Problém je, že nejdůležitější roli při dozrání plodu by mělo hrát slunce, ne plyny.

A další nešvar? Moderní bio. I na bio-plody jsou používány postřiky. Pochopitelně bio-postřiky. Jenže takový bio-postřik, není zase až tak úplně bio. Chcete-li bio produkty, raději je hledejte od pěstitele ve vaší lokalitě, který například k obohacení půdy používá generacemi ověřená přírodní hnojiva, a ne bio-pokusné látky v granulované či postřikové formě.

Zcela evidentně tedy není bio, jako bio. S výjimkou ceny, pochopitelně!

jaj | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Takhle děsně dopadl Jiří Pomeje po 35 ozařování!

Styl

Zázračný vitamín C vyléčí i rakovinu

Dům a zahrada

Pořizujete si kočku a nechcete mít poškrabaný nábytek? Pečujte jí o drápky!

1. Alice Bendová nerada ztrácí čas s líčením. Pořídila si dokonalé řasy na míru!

2. Andrea Kalivodová vyměnila kvůli hyperaktivnímu dítěti moře za túry na horách

3. Renée Zellweger by si přála čtvrté pokračování Bridget Jonesové!

4. Tenistka Karolína Plíšková ukázala dokonalou figuru a novou kérku!

5. Geri Halliwell uctí novou písní památku George Michaela!

خرید vpn