Vinaři by se měli mít na pozoru. Inspekce na ně vytasí novou metodu proti falšování vín!

 Zprávy 
17. července 2017 09:38 / Marie Popelková
  1   2
Inspektoři mají novou metodu, jak odhalit falšování vín. Na vinaře si teď hodlají pořádně došlápnout. Shutterstock
Nepoctivým vinařům zvoní hrana. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž aktuálně akreditovala novou laboratorní metodu, pomocí které bude možné identifikovat vína falšovaná přidáním syntetických aromatických látek.
Nejnovější

Švýcarsko odmítlo občanství dvěma muslimům, nechtěli podat ruku

Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů révy vinné a další se dotváří během fermentace a procesu zrání. Přidání umělých – syntetických – aromat náleží k nepovoleným postupům při výrobě vína. Syntetická aromata je možné legálně prodávat a jejich použití je v řadě potravinářských odvětví povoleno, ve vinařství ovšem nikoliv.

Od roku 2014 inspektoři SZPI specializovaní na kontrolu vína prostřednictvím profesionální degustace zjistili řádově desítky vín, která přes zákaz syntetická aromata obsahovala. "Mezi nejčastěji tímto způsobem falšované odrůdy patřila Pálava. U těchto vín degustátoři konstatovali patrné syntetické broskvové aroma," konstatoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Z důvodu zefektivnění úřední kontroly SZPI zavedla do své kontrolní praxe metodu stanovení tzv. gama-laktonů pro odhalování falšování vína přídavkem syntetického aroma metodou chirální plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Tento laboratorní postup zavedl odbor zkušební laboratoře SZPI Brno, který se dlouhodobě specializuje na odhalování falšování vín pomocí laboratorních analýz. Nově akreditovanou metodu bude SZPI v následujícím období intenzivně využívat.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Jak si žije nová Česká Miss Lea Šteflíčková? Užívá v luxusu za milióny!

Styl

Co se stane s vaším tělem, když se předávkujete růžovými pilulkami proti bolesti?

Dům a zahrada

Nenechte záhony ležet ladem. Poradíme, co sázet v srpnu

Zavřít reklamu